Compartir:
menjador escolar

Després de la pressió de la comunitat educativa, el Departament d’Ensenyament ha anunciat la retirada de l’actual projecte de decret de menjadors escolars. La FaPaC reclama que la nova proposta tingui en compte totes les parts implicades.

COMUNICAT DE PREMSA

El Departament d’Ensenyament anuncia la retirada de l’actual projecte de decret de menjadors escolars després de la pressió de la comunitat educativa

  • La FaPaC demana participar en el procés de redacció de la nova proposta i que s’endegui de forma immediata el grup de treball amb totes les parts implicades.
  • Lamentem que la moció aprovada pel Parlament de Catalunya divendres 8 de setembre, presentada pel Grup Parlamentari Catalunya Sí que Es Pot, no consideri el menjador escolar com un servei públic, gratuït i universal.

    Barcelona, 13 de setembre de 2017

El Moviment Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), del qual n’és membre la FaPaC, es va reunir dimarts 12 de setembre amb la Consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, per tractar diferents temes, entre ells, l’esborrany de la proposta de decret de menjadors. Tal com va fer en roda de premsa el passat 7 de setembre, el MUCE va tornar a insistir a demanar la paralització de l’actual projecte de decret.

Després de la reunió, la consellera d’Ensenyament es va comprometre a la retirada de l’actual esborrany del projecte de decret de menjadors i a iniciar la redacció d’una nova proposta.

Des de la FaPaC ens felicitem per aquest anunci i, a la vegada, insistim que el nou projecte de decret hauria d’incloure les demandes que des de la comunitat educativa hem expressat de forma reiterada.

Tal com hem defensat reiteradament, el servei de menjador escolar en el nostre sistema és un servei públic, vinculat directament al dret a l’educació i al dret a l’alimentació. Considerem que el servei ha de ser gratuït i universal per a tot l’alumnat. És imprescindible que es presti en règim de gestió directa per part de l’Administració, que estigui integrat en el projecte educatiu del centre, i que compti amb la participació dels diferents sectors de la comunitat educativa. En aquest sentit, per a la federació és totalment necessari que les famílies participin i influeixin en el model de menjador de cada centre que ha de ser gestionat amb criteris socieoeducatius, ambientals, de proximitat i d’economia social, donant un gran valor a nivell de qualitat nutricional i pedagògic.

El temps de migdia és un espai educatiu més, que ocupa un terç de la jornada escolar i que cal transformar en un temps de qualitat educativa. Per tant, el temps de menjador s’ha de reconèixer com a temps educatiu emmarcat en el projecte educatiu del centre i integrat en el currículum educatiu, i dinamitzat per recursos pedagògics existents en el centre per part de personal encarregat d’acompanyar els alumnes en l’horari de menjador.

Aprovada Moció 155/XI sobre el futur decret de menjadors escolars

La FaPaC lamenta que la Moció 155/XI sobre el futur decret de menjadors escolars aprovada el passat divendres 8 de setembre pel Parlament de Catalunya, i presentada pel Grup Parlamentari Catalunya Sí que Es Pot, no reconeix el menjador escolar com un servei gratuït i universal emmarcat en el dret a l’educació pública, reconegut tant a la Constitució Espanyola com a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya així com als tractats internacionals de Drets Humans. (*)

Malauradament, la moció deixa entreveure que la cessió de la gestió del servei de menjador continua sent voluntat de l’administració pública, afavorint que aquesta gestió segueixi quedant en mans d’aquelles empreses privades amb capacitat econòmica per guanyar el concurs públic.

NOTA D’ACLARIMENT

(*) Davant les interpretacions errònies que se’n puguin derivar, la FaPaC vol aclarir un punt respecte al present comunicat referent a l’anunci de la consellera de retirar l’actual projecte de decret de menjadors escolars.

La Moció 155/XI sobre el futur decret de menjadors escolars que va presentar el Grup Parlamentari Catalunya Sí que Es Pot demanava, entre d’altres punts, reconèixer el menjador escolar com un servei gratuït i universal emmarcat en el dret a l’educació pública. Malauradament, aquest aspecte no va quedar recollit en el text de la moció aprovada pel Parlament de Catalunya el passat divendres 8 de setembre, amb els vots en contra de Junts pel Sí i Ciutadans.

Font: FAPAC